})();

Sunday, April 21, 2013

LIVE OUR LIFE TO THE FULLEST!!

Nak share my opinion bila ada rakan SLE yg tanya kenapa ye selepas didiagnose SLE emosi jadi tak stabil..& nak share jugak my personal experience..huhu..masa tu terfikir nak jumpa Dr Psychiatric dah..tapi Alhamdullilah,getting better..tak taulah kenapa jadi macam tu.. sebab ubat ataupun sebab susah nak terima reality daripada seorang yg sihat kepada seorang penghidap Lupus Nephritis Class IV..

So,normal lah kot sebenarnya perasaan tu..saya pun masa awal2 didiagnose mcm tu..huhu..drp seorang yg ceria ,easy going tapi dah bertukar jadi seorang yg sedih,murung,passive,senstive & pemarah..dah tukar jd org lain..tapi lama2,alhamdullilah..sedar & fikir,ni bukan diri aku..

1)1st step yg dibuat adalah dekatkan diri dengan Allah..bukan saja untuk kesembuhan tapi untuk dapat kan ketenangan jiwa..bila jiwa kita tenang,kita akan jadi lebih relax & positive..banyak kan baca Al-Quran,solat hajat..sampai sekarang masih amalkan Ayat Manzil(boleh google sebab susah nak list downkan sebab banyak ayat +skrg dah ada jual dlm bentuk buku yg mudah kita bawa ke mana.

2) 2nd step yg dibuat adalah pi library,baca sebanyak buku pasal SLE,pasal motivasi,buku2 agama -mcm na nak lwn penyakit yg ada dlm badan kita kalau kita x kenal dia kan?macam mana jugak nak lawan penyakit kalau kita tak kuat semangat kan?

3)List downkan apa yg boleh buatkan kita happy..just enjoy our present life..tak payah fikir sangat ..eh esok aku mati ke?eh nanti kalau kena dialisis macam mana ?(hehe..salah 1 sebab saya jadi negative dulu adalah terlalu fikir & risau benda yang tak jadi lagi) ..fikir benda yg baik2 dan positive je..tak kisah lah bila2 pun kita nak mati (semua orang pun akan mati kan)..just buat yg terbaik & LIVE OUR LIFE TO THE FULLEST!!

4)Sentiasa tengok orang yg lebih sakit,lebih susah daripada kita..In shaa Allah,kita akan rasa lebih bersyukur dengan apa yg kita ada pada hari ni..bersyukurlah,sekurang-kurang nya kita masih bernafas pada saat ini...

5 )SLE Support Group sangat membantu!!hehe..berjumpalah (walaupun hanya di alam maya) dengan orang2 yg POSITIVE untuk kekal POSITIVE..hanya pesakit memahami perasaan pesakit .BE STRONG BE COOL & BE POSITIVE =)

~LOVE & HUGS~

No comments:

Post a Comment